Przypominamy, że przy produkcji mięsa na użytek własny, badanie mięsa na włośnie (świń, dzików i nutrii) jest badaniem obowiązkowym (zgodnie z §12 RMRiRW z dnia 21.10.2010r. (Dz.U. z 2015r. poz.392) ).
Prawidłowo pobrana i dostarczona próba mięsa do zbadania na włośnia powinna być:
- Odpowiednio opisana i zabezpieczona:
– imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu myśliwego
– data i miejsce pozyskania
– numer znacznika sztuki
- Próby dostarczane do badania muszą być świeże (nie nosić śladów gnicia i częściowego rozkładu) i czyste (niezanieczyszczone piaskiem, trawami itp.)
- Próby nie powinny być mrożone, powinny być zostawione w kontenerze do czasu ściągnięcia plomby Inspekcji Weterynaryjnej po uzyskaniu negatywnego wyniku ASF.
- Próba powinna ważyć min. 100g mięsa – w tą masę nie wlicza się tkanka łączna (tłuszcz, powięzi i inne).
- Próby należy pobierać z mięśni filarów przepony, mięśni żwaczy, mięśni „udowych” lub z języka, mięśni międzyżebrowych.
Pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii mogą odstąpić od zbadania próbki niespełniającej wyżej wymienionych zasad.
LP Imię i nazwisko Adres miejsca wykonywania badania Kontakt
1 | INSPEKTORZY PIW | Powiatowy Inspektorat Weterynarii
11-100 Lidzbark Warmiński, ul Ornecka 2d Dni badania: poniedziałek, czwartek Dostarczanie próbek mięsa do godz, 11.45 |
89 767 2222 |