Badanie mięsa na obecność włośni

Przypominamy, że przy produkcji mięsa na użytek własny, badanie mięsa na włośnie (świń, dzików i nutrii) jest badaniem obowiązkowym (zgodnie z §12 RMRiRW z dnia 21.10.2010r. (Dz.U. z 2015r. poz.392) ).

Prawidłowo pobrana i dostarczona próba mięsa do zbadania na włośnia powinna być:

  1. Odpowiednio opisana i zabezpieczona:

– imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu myśliwego

– data i miejsce pozyskania

– numer znacznika sztuki

  1. Próby dostarczane do badania muszą być świeże (nie nosić śladów gnicia i częściowego rozkładu) i czyste (niezanieczyszczone piaskiem, trawami itp.)
  2. Próby nie powinny być mrożone, powinny być zostawione w kontenerze do czasu ściągnięcia plomby Inspekcji Weterynaryjnej po uzyskaniu negatywnego wyniku ASF.
  3. Próba powinna ważyć min. 100g mięsa – w tą masę nie wlicza się tkanka łączna  (tłuszcz, powięzi i inne).
  4. Próby należy pobierać z mięśni filarów przepony, mięśni żwaczy, mięśni „udowych” lub z języka, mięśni międzyżebrowych.

Pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii mogą odstąpić od zbadania próbki niespełniającej wyżej wymienionych zasad.

LP Imię i nazwisko Adres miejsca wykonywania badania Kontakt

1 INSPEKTORZY PIW Powiatowy Inspektorat Weterynarii

11-100 Lidzbark Warmiński, ul Ornecka 2d

Dni badania: poniedziałek, czwartek

Dostarczanie próbek mięsa do godz, 11.45

89 767 2222

 

Opublikował(a): Anna Piesik

Ostatnia zmiana:

Badanie mięsa na obecność włośni
Przewiń na górę